Rólunk

Vállalat

CREATON South-East Europe Kft.

A CREATON South-East Europe Kft. 2002 áprilisában alakult a zala megyei Lenti székhellyel.

A világra kiterjedően működő belga Etex csoport tagvállalataként két kerámia tetőcserépgyárat működtetünk, ezáltal meghatározó szereppel bírunk a hazai tetőcserép piacon. Kerámia tetőcserepek mellett 2010-től ellátjuk az Etex csoport termékeinek kizárólagos képviseletét is Magyarországon. Az Etex csoport egy világszerte működő ipari holding cég, mely az építőanyag piacon tevékenykedik. Összesen több mint 90 társcég és több mint 14.000 dolgozója van az Etex csoportnak.

Szorosan együttműködünk a szálcement és kerámia gyártóival és minőségi termékeket kínálunk a nevezett területekről. Termékeink a TÜV (ISO 9001) előírásai szerint kapták meg a tanúsítványt.


Történet

100 éves tradíció

Az Etex csoport jelenleg az összes kontinensen 39 országban rendelkezik telephellyel, azonban az Etex csoport alapvetően Belgumból indult, s a szálcement termékek piacvezetőjeként ismert.Piaci pozíciójét ezen a téren erősítendő 2009-ben épített Litvániában hullámpala gyárat, valamint modernizálta német szálcement homlokzatburkoló gyáregségét.

A kezdet

1900-ban Ludwig Hatschek osztrák mérnök kifejlesztett egy új technikát, melynek során a cementet szálakkal erősítette meg. 1905-ben a belga Alphonse Emsens elnyerte a licencet az új technika Belgiumban történő használatára és egy gyárat alapított Haren-ban. Megszületett az Eternit Belgiumban.

Egy évvel később elkészültek az első szálcement lapok és tetőpalák. Amikor az első szálcement hullámlemezek a piacra kerültek, egy új trend kezdett kialakulni az építőiparban.

Expanzió

A két világháború között az Alphonse fivérek André és Jean vállalatuk nemzetközi terjeszkedésén dolgozott. Telephelyeket hoztak létre Európában és Latin-Amerikában, majd az új gyártóhely Kapelle-op-den-Bos-ban egy új kutatócentrummal bővült.

Az új épületek iránti szükséglet Európában a második világháború után ismét fellendüléshez vezetett az építési szektorban. Eternit is profitált ebből a megnövekedett keresletből. A következménye pedig az lett, hogy Afrikában és Ázsiában megalapították az első gyárakat.

Diverzifikáció

Az 50-es évektől kezdődő egyre növekvő gazdasági esélyekkel a csoport számára eljött a terméksokféleség ideje az organikus növekedés és átvételek által.

1951 után a csoport a vinil-padlóburkolat terén lett aktív. 1957-ben megkezdődött a gipszlapok gyártása és eladása. 1969-ben építési tűzvédelmi rendszereket dobtak a piacra. A növekedés a következő években is folytatódott. 1972-től a tetőfedő anyagok kínálata kibővült a beton tetőcserép-programmal. 1985-ben elkezdődött a kerámia padló és fali csempe gyártása Latin-Amerikában. 1987-ben a csoport átvett Belgiumban egy kőbányát. 1988 óta az agyag tetőcserép is a termkékkínálathoz tartozik. Igaz a csoport 1978 óta a műanyagok terén is aktív, ez az üzletkör azonban új lendületet 1994-ben a francia Etex vállalat megszerzésével vett.

Új név

A 90-es évek közepén úgy döntött a menedzsment a konszern folyamatosan változó nagyságát és összetételét látva, hogy új nevet választ, mely a csoport identitását jobban visszatükrözi. Így lett 1995-ben az Eternit Group új neve az Etex Group (Etex csoport).

A súlyponti tevékenységek kiépítése

A 90-es évek végén az Etex Group tovább terjeszkedett és átvette a Marley vállalatot, mely egy brit építőanyag gyártó cég és több országban is jelen van. 2001-ben bejelentette az Etex Group a brit Glynwed csoport Pipe Systems Divison vállalatának átvételét. Ezzel létrejött a műanyag csőrendszerek világpiaci vezető cége. Az átvétel a világ két legnagyobb építőipari és ipari műanyagtermék gyártóját egyesítette.

A tevékenységek gyors növekedése a konszern két üzletágra történő felosztását vonta maga után, az építőanyag és műanyag üzletág. Mindkét üzletág jelentős és határozott ipari profillal bír.

2003. június 18.-án a közgyűlés a konszern két szervezetre történő felosztásáról döntött: azaz az Etex Group SA olyan termékekkel, mint a tető-, lemezes építőanyagok, padlóburkolat és falburkolat valamint az Aliaxis SA csővezeték rendszerek számára gyártott műanyagtermékekkel.


Környezetvédelem

Környezetvédelem - Garanciánk a jövőre nézve

Ésszerű környezetvédelmi menedzsment gyárainkban

Egy ésszerű környezetvédelmi menedzsment jelentőségének tudatosítása már régóta a napi politika részét képezi az Etex csoport vállalatainál. Ez a koncepció a gyártóhelyek ügyvezetése számára különösen fontos.

Ezen környezetvédelmi politikának megfelelően, mely a folyamatos fejlődésen alapul, a csoport vállalatainak nagy része megszerezte az ISO 9000-, ISO 14001 tanúsítványokat. Néhány leányvállalat még tovább ment és a minőséget, környezetet és biztonságot egyetlen környezetvédelmi rendszerbe foglalta össze. Az Etex csoport egyik fő célja változatlanul, hogy az összes vállalat az ISO 14001 – vagy hasonló norma szerint legyen tanúsítva.

Környezeti hatások elemzése a temékfejlesztésben

A környezeti aspektusok az új termékek fejlesztésénél is figyelembevételre kerülnek. Ennélfogva számos kutatóprogram céljai közé tartozik termékeink környezeti profiljának meghatározása is.

Más projektek egy termék egész életciklusának kutatására irányulnak. Az Etex csoport ebből kifolyólag a természetes nyersanyagforrások alkalmazását és azon termékek újrahasznosítását, melyeket helyettesteni kellene, támogatja.

A kutatási programok teljesen illeszkednek a fenntartható építés koncepciójába, mely a gazdasági és szociális célkitűzéseket a környezeti összeférhetőséggel kombinálja.

Fenntartható fejlődés

A fenntartható fejlődés munkacsoporthoz különböző részlegek (kutatás, környezetvédelem, marketing és gyártás) munkatársai tartoznak, mely azt vizsgálja, hogy termékeink környezetre kifejtett hatásait mennyiben lehet csökkenteni.

Az Etex csoport meg van győződve arról, hogy a fenntartható fejlődés terén a nyílt hozzáállás rendkívül fontos valamint etikailag ill. pénzügyileg hozzájárulhat a társadalomhoz. Ezen kívül megteremti az ügyfelek, részvényesek, dolgozók és az össz társadalom közötti bizalmat, mely aztán a hasznára válik.